Kaminbutiken logo
Sortiment
Våra samarbetspartners
Öppettider

Tisdag – Torsdag: 12:00 – 18:00
Fredag: 12:00 – 15:00

Öppettider

Måndag – Torsdag: 11:00 – 18:00
Fredag: 11:00 – 15:00
Lördag: 11:00 – 14:00

Öppettider

Måndag – Torsdag: 10:00 – 17:00
Fredag: 10:00 – 16:00

Öppettider

Måndag – Torsdag: 12:00 – 18.00
Fredag: 12:00 – 15:00

Öppettider

Måndag – Fredag: 10:00 – 18:00
Lördag: 10:00 – 14:00

Öppettider

Måndag – Torsdag: 12:00 – 18:00
Fredag: 12:00 – 15:00

Renovering av en kakelugn är en noggrann process som kräver tid, tålamod och kunskap om kakelugnens konstruktion och material. Här är en steg-för-steg-guide för hur man renoverar en kakelugn:

  • Utvärdera skicket: Börja med att noggrant inspektera kakelugnen för att bedöma dess skick och identifiera eventuella skador eller problemområden. Kontrollera kakelugnens yttre och inre delar, inklusive kakel, fogar, eldstadskammare och skorsten.
  • Rengöring: Innan du påbörjar renoveringsarbetet är det viktigt att rengöra kakelugnen noggrant för att avlägsna sot, smuts och andra föroreningar. Använd en mjuk borste, dammsugare och eventuellt rengöringsmedel för att få bort alla lösa partiklar och fläckar.
  • Reparation av kakel och fogar: Om kakel eller fogar är skadade eller saknas, måste de repareras eller bytas ut. Ta bort eventuella trasiga kakel eller fogar och ersätt dem med nya. Se till att använda material som matchar kakelugnens ursprungliga design och stil.
  • Murning: Kontrollera kakelugnens murningsmaterial och rengör eller reparera det vid behov. Murningen ska vara i gott skick för att säkerställa kakelugnens stabilitet och effektivitet. Använd lämpligt murbruk eller reparationssystem för att fixa eventuella sprickor eller skador.
kakelugn detail 1024x1024
  • Testning och justering: Efter att renoveringsarbetet är klart är det viktigt att testa kakelugnen för att säkerställa att den fungerar korrekt. En SSR godkänd besiktningsman skall kontrollera att renoveringen av en kakelugn gjorts på rätt sätt och att funktionen är fullgod.
  • Underhåll och rengöring: För att hålla kakelugnen i gott skick är det viktigt att regelbundet underhålla och rengöra den. Rengör kakelugnens yta och kontrollera kakel, fogar och murning för eventuella skador eller problem. 
  • Genom att följa dessa steg noggrant kan du renovera en kakelugn och återställa dess skönhet och funktionalitet. Kom ihåg att ta hjälp av professionella om du är osäker på hur du ska utföra vissa delar av renoveringsarbetet, särskilt när det gäller murning och reparationer av skador.

Vad är viktigt att tänka på när man renoverar en kakelugn?

När du renoverar en kakelugn är det flera viktiga faktorer att ta hänsyn till för att säkerställa att renoveringen blir lyckad och att kakelugnen förblir säker och fungerande. Här är några viktiga punkter att tänka på:

Utvärdering av skicket

Innan du börjar renovera en kakelugn är det viktigt att utvärdera dess skick noggrant för att identifiera eventuella skador, sprickor eller andra problemområden som behöver åtgärdas. Vi på kaminbutiken hjälper dig med hela vägen från planering & projektering till utförandet av arbetet med renoveringen av din kakelugn.

Användning av lämpliga material

När man renoverar en kakelugn är det viktigt att använda material av hög kvalitet som är lämpliga för användning i högtemperaturmiljöer. Välj murningsmaterial, murbruk och andra material som är kompatibla med kakelugnens design och konstruktion för att säkerställa ett hållbart och estetiskt tilltalande resultat.

Respekt för traditionell design

Om kakelugnen har en historisk eller traditionell design är det viktigt att bevara dess autenticitet och karaktär under renoveringsprocessen. Försök att använda material och tekniker som är trogna det ursprungliga utseendet och stilen på kakelugnen för att bevara dess kulturella och historiska värde.

Professionell hjälp vid behov

Om du inte har erfarenhet av att renovera kakelugnar eller om renoveringsarbetet är omfattande, kan det vara klokt att söka professionell hjälp. Vi är erfarna kakelugnsexpert eller murare som gärna hjälper dig att utföra nödvändiga reparationer och säkerställa att renoveringsarbetet utförs korrekt och säkert.

Genom att ta hänsyn till dessa faktorer och vara noggrann kan vi säkerställa att arbetet med renoveringen av en kakelugn kan ske på ett säkert och effektivt sätt för att återställa dess skönhet och funktionalitet för framtida användning.

Kaminbutiken logo
Far far away, behind the word mountains, far from the countries Vokalia and Consonantia there live the blind texts.